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The information in this document is excerpted from the 2012-2013 Federal Student Aid Handbook, 

Volume 2 (School Eligibility and Operations), Chapter 5 (Updating Application Information), as issued by 

the U.S. Department of Education (ED). 

 

U.S. SCHOOLS 

CHANGES REQUIRING PRIOR WRITTEN APPROVAL FROM ED 

When one of the following changes occurs, a school must apply to ED for approval of the change via the 
electronic application (E-App) within 10 calendar days of the change (in the case of a change in 
ownership, 10 business days). As soon as the school has received approvals for the change from its 
accrediting agency and state authorizing agency, it must send to ED: 

 Copies of the approval for the change, 

 Any required documentation, and 

 Section L of the E-App containing the original signature of the appropriate person. 
The school must wait for written approval from ED before disbursing FSA funds. 

TYPE OF CHANGE E-APP QUESTION 
# 

A change in accrediting agency (notify ED when the school begins making any 
change that deals with its institution-wide accreditation) 

15 

A change in state authorizing agency 17 

A change in institutional structure 18 

An increase in the level of educational programs beyond the scope of current 
approval 

26 

The addition of accredited and licensed non-degree programs beyond the current 
approval 

27 

The addition of short-term (300-599 clock-hour) programs 27 

Changes to the FSA programs for which the school is approved* (Approvals from 
the school’s accrediting agency and state authorizing agency are not required for 
this change) 

37 

A change in the type of ownership 22-24 

A change in ownership 24 

The addition of an accredited and licensed location, and when a school meets any 
of the following circumstances— 

 Is provisionally certified;  

 Is on the cash monitoring or reimbursement system of payment; or  

 Has acquired the assets of another school that provided educational 
programs at that location during the preceding year, and the other school 
participated in the FSA programs during that year; or 

 Would be subject to a loss of eligibility under the cohort default rate 
regulations (34 CFR 668.188) if it adds that location; or 

 Has been advised that ED must approve any new location before the 
school may begin disbursing FSA funds 

30 

* For TEACH Grants, select “Add TEACH Grants” and use question 69 to explain your school’s eligibility for TEACH 
participation. 
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CHANGES THAT DO NOT REQUIRE ED’S WRITTEN APPROVAL 

When one of the following changes occurs, a school does not need to wait for approval from ED before 
disbursing FSA funds; however, it must notify ED by reporting the change and the date of the change via 
the E-App within 10 calendar days of the change. In addition, the school must send to ED: 

 Any required supporting documentation, and 

 Section L of the E-App containing the original signature of the appropriate person. 

TYPE OF CHANGE E-APP QUESTION 
# 

A change to name of the school 2 

A change to the name of a CEO, president, or chancellor 10 

A change to the name of the chief fiscal officer or chief financial officer 11 

A change to the individual designated as the lead program administrator (financial 
aid administrator) for the FSA programs 

12 

A change in governance of a public institution 24 

A decrease in the level of program offering (e.g., the school drops all its graduate 
programs) 

26 

A change from/to clock hours or credit hours 27 

Address change for a principal location** 29 

Name or address change for other locations** 30 

The closure of a branch campus or additional location that the school was required 
to report 

30 

The addition of an accredited and licensed location unless the school meets the 
conditions specified in the section above on “Changes Requiring Prior Written 
Approval From ED”  

30 

A change to the school’s third-party servicers that deal with the FSA program funds 58 

OTHER CHANGES REPORTED ON THE E-APP 

As soon as it has received approvals for the following changes from its accrediting agency and state 
authorization agency, a school must send ED copies of the approvals for change. 

TYPE OF CHANGE E-APP QUESTION 
# 

A change in the address for FSA mailings to an address different than the legal 
street address 

13 

A change in the address for FSA mailings to an additional location that is different 
than the legal street address 

30 

A change of Taxpayer Identification Number (TIN) 6a 

A change of DUNS number 6b 

A change in board members 20 

Reporting foreign gifts 71 

A change to the school’s website address 9 

A change of phone/fax/email of the CEO, president, or chancellor 10 

A change of phone/fax/email of chief fiscal/financial officer 11 

A change of phone/fax/email of financial aid administrator 12 

 
**As soon as the school has received approvals for the change for its accrediting agency and state authorizing 

agency, it must send copies of the approvals for change to ED. 

 

 



Evans Consulting  

 

 

Reporting Changes Affecting a School’s Title IV Participation   Page 3 of 3 

FOREIGN SCHOOLS 

FOREIGN SCHOOL REPORTING ON THE E-APP 

All Foreign Schools: In addition to (or, where appropriate, instead of) the information listed above for 
U.S. schools, a foreign school must report the following changes to ED via the E-App 

TYPE OF CHANGE E-APP QUESTION 
# 

A change in postsecondary authorization 42 

A change in degree authorization 43 

A change in program equivalence 44 

A change in program criteria 45 

A change in U.S. administrative or recruiting office 46 

Foreign Medical School:  

 Must report and wait for ED approval of an added location that offers all or a portion of the core 
clinical training or required clinical rotations unless the location is accredited by the LCME or 
AOA.  

 Must report, but is not required to wait for approval of, an added location that offers all or a 
portion of the clinical rotations that are not required; reporting of such a location is not required if 
the location is accredited by the LCME or AOA or if it is not used regularly but is chosen by 
students who take no more than two electives at the location for no more than a total of eight 
weeks. 

 
In addition, a foreign medical school must report the following changes on the E-App. 

TYPE OF CHANGE E-APP QUESTION 
# 

A change to the facility where instruction is provided 47 

A change to the authorizing entity 49 

A change to the program length 50 

Any changes to the clinical or medical instruction provided in the United States 51 

Foreign Veterinary School:  

TYPE OF CHANGE E-APP QUESTION 
# 

Any changes to the clinical instruction provided in the United States 57 

 


